Tänään opettelimme kansantalouden tunneilla piirtämään erilaisia käyriä. Esimerkkinä tuotantomahdollisuuksien käyrä.
Kuten kuviosta selviää ollaan vaihtoehdossa D, kun kaikki voimavarat suunnataan hyödykkeeseen X. D- vaihtoehto on mielestäni tehokas, koska sillon kesitytään ainoastaan vain kokonaan X:n valmistamiseen.
Tuotanto on tehokasta niissä pisteissä, missä käyrä kulkee. Käyrä sisäpuolella olevat alueet ovat myös teknisesti mahdollisia, mutta tällä alueella tuotanot ei kuitenkaan ole niin tehokasta kuin käyrällä olevilla pisteillä.
Kun kuviin lisätään piste (9,9), ei tämä ole käypä piste. Se vaatisi liikaa voimavaroja, eikä olisi näin ollen kustannustehokasta.
Kun siirrytään pisteestä C pisteeseen B, x-tuotanto pienenee yhdellä.
Tehokkaasti toimivassa taloudessa hyödykkeen tuotantoa voidaan lisätä esimerkiksi lisäämällä investointeja, kehittämällä uusia tuotantotapoja sekä lisäämällä työvoimaa.
Tätä tekstiä tarkastellessani, huomaan kuinka tämä asia on minulle täyttä hepreaa. Osaan kyllä piirtää käyriä ja päätellä niistä jotakin, mutta tätä käyrää tarkastellessani en ymmärrä, mihin kaikki luvut liittyvät. En kyllä tiedä onko sillä mitään merkitystä, mutta ihmettelinpä vain...
Muista että Repussa on tukimateriaalia ja kirjastosta voi hakea aihetta käsittelevää kirjallisuutta.
VastaaPoistaKenties niistä voisi olla apua.